rengöra silver -och guldsmycken
Jag har låtit mina favoritsmycken fått vila i byrålådan under en längre tid eftersom det inte har känts så praktiskt att ha på sig sen Bodil föddes. Enda smyckerna jag haft på mig hela tiden är mina vigselringar, men idag plockade jag alltså fram mina andra smycken för att "städa" av dem lite.
När silversmycken inte används kan de lätt bli missfärgade och se svarta ut. Det är svavel, som finns i luften, i tyger, på målade ytor m.m, som orsakar detta, men det är väldigt lätt att få bort. Detta gäller som sagt främst silver, men jag rengjorde även smycken som är i rödguld också, och de blev lika rena dem. Bara smyckerna inte har stenar eller kristaller i sig går det bra med denna metod som jag använt idag.
FÖRE
Här kommer ett husmorsknep om du, som jag, inte har något medel för att rengöra. Detta behövs.
  • Kokande vatten
  • Aluminiumfolie
  • Bakpulver
  • Ugnsäker form
Gör såhär: Koka upp vatten. Täck en ugnsäker form med aluminiumfolie. Lägg smyckerna i formen och strö över bakplulver, så alla smycken täcks in. 
Häll det kokande vattnet i formen så allt täcks. Låt smyckerna ligga kvar tills vattnet svalnat. 
EFTER. Voila! På bara några minuter försvinner all smuts. Och som sagt, Kajsa-halsbandet var i mest behov av rengöring så det såg man mest skillnad på.
Nu är dem som nya igen. 
Mina favoritsmycken är en blandad kompott och betyder mycket för mig. Nåt har jag fått från min mormor och morfar, ett annat från mina vänner i 25 årspresent och ett tredje från Markus när vi firat någon årsdag tillsammans.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress