Julklappar
Hej!
Hoppas ni har en skön julledighet och äter er mätta! Det har minsann vi gjort iallafall. God mat och gott sällskap igår på självaste julafton. Idag har vi en lugn dag bara familjen och det bjöds till och med på sovmorgon imorse. Kl 8 slog vi upp ögonen allihop. Nu har vi börjat packa inför Svergiebesöket. Vi åker på torsdag och stannar i Svergie i 10 dagar. Ska bli så härligt att få träffa alla nära och kära igen. 
 
Jag tänkte visa några av sakerna som barnen fick i sina klappar, från oss.  Utöver köket blev det en del mjuka paket. 
I Bodils paket låg det
Gula byxor, tights, stickad tröja och mössa // Zara
Innetofflor // Köpt i Tyskland
Leksaksbuss och memory // Köpt i Tyskland 
..och i Melkers paket låg det
Dregglisar // Hemmasydda 
Virkad traktor // Sebra interior
Påslakanset // Garbo and friends
Mockavantar // Köpt av mormor och morfar
Byggt kök
I fredags drog jag igång det där projektet som jag haft i huvudet ett tag. Jag ville nämligen bygga ett kök till Bodil, som hon ska få i julklapp. 
Och som så ofta när jag ska göra nåt tycker jag bäst om att använda sånt vi redan har hemma och göra om det. I det här fallet har jag utnyttjat en Billy bokhylla som inte användes till nåt. 
Häng med så ska jag berätta hur jag gjort allting. För det är faktiskt en del smarta (om jag får säga det själv hehe) lösningar jag har kommit på. 
Allra först tog jag ut alla hyllplan och målade bakisdan och sidorna rosa. När färgen torkat måttade jag ut lagom höjd att sätta in översta hyllplanet på. Det skulle vara lagom höjd så Bodil kan stå och "jobba i köket".
Ett kök kräver såklart en diskho och blandare.
Eftersom hyllplanen på billy inte är djupare än 28 cm fick inte heller diskhon vara djupare än så. Därför köpte jag en ugnsform som är lämpad att baka limpor i. Sågade ut ett hål med sticksågen som var något mindre än formens mått, så den har nåt att "hänga" i. Den går såklart lätt att ta bort om vi vill använda den i riktiga köket och baka nåt i. Det första jag sa till Markus när jag sågat klart var; Det känns så jäkla gött att jag sågade ut detta själv för det känns annars som en typisk sak ”mannen hjälper till med”. En lite parantes bara haha.
 
Blandaren tillverkade jag av biten som blev kvar från när jag gjorde knopplisten (återkommer till den längre ner i inlägget) och en ca 10 cm lång rundstav. Borrade en försänkning ca 1 cm ner i träbiten. Sedan fäste jag rundstaven i hålet med hjälp av lite lim. Förstärkte ytterligare genom att skruva en skruv på baksidan av träbiten. När blandaren var ihopsatt skruvade jag fast den från undersidan på hyllplanet, centrerat bakom diskhon. 
För att göra spisplattor använde jag två runda grytunderlägg i kork som jag målade med svart färg och limmade fast på hyllplanet. 
När jag skapade ugnen köpte jag en plywoodskiva och sågade ut den i tre delar. Jag ville få ugnen att kunna öppnas och stängas. Ugnens bredd utgick jag ifrån att enkelt måtta ut hälften av hela bokhyllan. Billy är 80 cm bred så ugnen är alltså 40 cm bred. 
Den översta delen på ugnen är ca 10 cm hög. På den skruvade jag fast 4 träknoppar. Själva ugnsluckan är fastsruvad med träskivan som sitter längst ner och med hjälp av gångjärn.
Såhär ser det ut när ugnen är öppen. Här kanske ni förstår konstruktionen lite lättare. Det är inte alltid lätt att beskriva hur man gjort i textform hehe..
För att ugnsluckan inte ska åka upp hela tiden satte jag fast en magnet på insidan av den. Och även ett band på sidan så luckan inte ska drämma till i golvet varje gång den öppnas av små barnhänder. 
Nu till knopplisten. Den är gjord av en trälist och en rundstav som jag sågat av 8 korta bitar från. Borrat ut hål i samma mått som rundstaven på trälisten och satt dit dem med hjälp av trälim. 
Bredvid ugnen har jag hängt ett draperi som jag sydde i lagom mått. Man kan välja att dra igen den helt eller ha den som på bilden, så lite av sakerna syns bakom. På tal om sy har jag även sytt ett litet gulligt grytunderlägg. Man får ju inte bränna sig när man tar ut maten från ugnen :)
Nu står hela köket på plats, men vi har vänt så den står med baksidan utåt. Bodil har knappt märkt den, och vi ska inte vända den till rätt håll förrän på julaftons morgon. Vad tror ni? Kommer mamman få godkänt i sitt byggprojekt? Jag lovar att återkomma.
Men nu till det bästa av allt. Hela projektet kostade oss 300 kr (minus sticksågen som vi köpt som julklapp till oss).  Vi kom undan höga kostnader eftersom jag använde sånt vi redan hade hemma mestadels, som knoppar, handtag, gångjärn, färg och tyg. Snällt för plånboken och miljön.
Vägglampa
Okej, det kan hända att jag precis byggt den finaste lampan som suttit på en vägg. Eller? Iallafall i mitt tycke är denna form på lampa väldigt fin. Och jag har allt att tacka Elsa Billgren för, som postade detta blogginlägg precis i rättans tid när jag pysslat klart Snöblomman och inte kände mig färdig med bakplåtspapper. För det är vad skärmen är gjord av. Men att jag känner mig måttligt nöjd är inte bara för skärmen, utan att jag faktiskt byggt ihop hela lampan själv. Sladd, el och sockerbit har monterats ihop och att jag fått det att lysa, helt otroligt!
 
Såhär gjorde jag:
På baksidan av bakplåtspappret sitter en liten träkloss som är 8 cm bred och 1,8 cm tjock. På sidan som sitter mot väggen har jag borrat ett hål och fäst i en huvudlös skruv som går att skruva från två olika håll. Halva skruven i träbiten samt halva in i väggen. På träbitens ovansida borrade jag en försänkning i lagom mått så lampfoten har nåt att stödja sig i på träklossen. I försänkningen fortsatte jag att borra, med en mindra borr, genom hela klossen. Detta för att sladden ska dras igenom från undersidan upp mot ovansidan. 
Träklossen behövde sättas fast på väggen innan jag monterade ihop sladden med glödlampan. När det var gjort och jag för säker på att lampan kunde tändas vek jag en solfjäder av brunt bakplåtspapper på rulle. jag klippte ut ett 60 cm långt ark och vek ett dragspel och sedan vek jag allt på mitten, så solfjäderns höjd blev 30 cm hög. Limmade ihop den på mitten och drog ut den lite så formen blev en solfjäder. Till sist sköt jag fast den med en häftpistol på två ställen. Jag såg till att skjuta fast precis i väcken så inget skulle synas. 
 
Nu är rummets mörkaste hörn inte längre mörkt och vi har fått en perfekt läslampa i dämpat ljus. 
Den är faktiskt lika fin tänd som släkt tycker jag.