Byggt kök
I fredags drog jag igång det där projektet som jag haft i huvudet ett tag. Jag ville nämligen bygga ett kök till Bodil, som hon ska få i julklapp. 
Och som så ofta när jag ska göra nåt tycker jag bäst om att använda sånt vi redan har hemma och göra om det. I det här fallet har jag utnyttjat en Billy bokhylla som inte användes till nåt. 
Häng med så ska jag berätta hur jag gjort allting. För det är faktiskt en del smarta (om jag får säga det själv hehe) lösningar jag har kommit på. 
Allra först tog jag ut alla hyllplan och målade bakisdan och sidorna rosa. När färgen torkat måttade jag ut lagom höjd att sätta in översta hyllplanet på. Det skulle vara lagom höjd så Bodil kan stå och "jobba i köket".
Ett kök kräver såklart en diskho och blandare.
Eftersom hyllplanen på billy inte är djupare än 28 cm fick inte heller diskhon vara djupare än så. Därför köpte jag en ugnsform som är lämpad att baka limpor i. Sågade ut ett hål med sticksågen som var något mindre än formens mått, så den har nåt att "hänga" i. Den går såklart lätt att ta bort om vi vill använda den i riktiga köket och baka nåt i. Det första jag sa till Markus när jag sågat klart var; Det känns så jäkla gött att jag sågade ut detta själv för det känns annars som en typisk sak ”mannen hjälper till med”. En lite parantes bara haha.
 
Blandaren tillverkade jag av biten som blev kvar från när jag gjorde knopplisten (återkommer till den längre ner i inlägget) och en ca 10 cm lång rundstav. Borrade en försänkning ca 1 cm ner i träbiten. Sedan fäste jag rundstaven i hålet med hjälp av lite lim. Förstärkte ytterligare genom att skruva en skruv på baksidan av träbiten. När blandaren var ihopsatt skruvade jag fast den från undersidan på hyllplanet, centrerat bakom diskhon. 
För att göra spisplattor använde jag två runda grytunderlägg i kork som jag målade med svart färg och limmade fast på hyllplanet. 
När jag skapade ugnen köpte jag en plywoodskiva och sågade ut den i tre delar. Jag ville få ugnen att kunna öppnas och stängas. Ugnens bredd utgick jag ifrån att enkelt måtta ut hälften av hela bokhyllan. Billy är 80 cm bred så ugnen är alltså 40 cm bred. 
Den översta delen på ugnen är ca 10 cm hög. På den skruvade jag fast 4 träknoppar. Själva ugnsluckan är fastsruvad med träskivan som sitter längst ner och med hjälp av gångjärn.
Såhär ser det ut när ugnen är öppen. Här kanske ni förstår konstruktionen lite lättare. Det är inte alltid lätt att beskriva hur man gjort i textform hehe..
För att ugnsluckan inte ska åka upp hela tiden satte jag fast en magnet på insidan av den. Och även ett band på sidan så luckan inte ska drämma till i golvet varje gång den öppnas av små barnhänder. 
Nu till knopplisten. Den är gjord av en trälist och en rundstav som jag sågat av 8 korta bitar från. Borrat ut hål i samma mått som rundstaven på trälisten och satt dit dem med hjälp av trälim. 
Bredvid ugnen har jag hängt ett draperi som jag sydde i lagom mått. Man kan välja att dra igen den helt eller ha den som på bilden, så lite av sakerna syns bakom. På tal om sy har jag även sytt ett litet gulligt grytunderlägg. Man får ju inte bränna sig när man tar ut maten från ugnen :)
Nu står hela köket på plats, men vi har vänt så den står med baksidan utåt. Bodil har knappt märkt den, och vi ska inte vända den till rätt håll förrän på julaftons morgon. Vad tror ni? Kommer mamman få godkänt i sitt byggprojekt? Jag lovar att återkomma.
Men nu till det bästa av allt. Hela projektet kostade oss 300 kr (minus sticksågen som vi köpt som julklapp till oss).  Vi kom undan höga kostnader eftersom jag använde sånt vi redan hade hemma mestadels, som knoppar, handtag, gångjärn, färg och tyg. Snällt för plånboken och miljön.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress