Återbruka
Att flytta från ett land till ett annat, med två små barn är inte det lättaste. Den här våren har varit minst sagt körig för oss, eftersom vi flyttat tillbaka till Sverige efter fem år utomlands. Det är också en anledning att inläggen här på bloggen har blivit väldigt glesa.
Jag ber om ursäkt för detta!
 
Men nu är vi på plats,  hela familjen, samt flyttlådorna haha. Under semesterveckorna bor vi i sommarhuset. Från ett kaos till ett annat kaos kan man säga. Under våren har vi nämligen renoverat hall och badrum i huset, och i detta nu är vi i sluttampen med det (stora) projektet. Men måste säga att jag ändå föredrar renoveringskaos än flyttkaos.
 
Jaja, nog om detta. Nu vill jag visa ett av vårens sy-projekt, som jag inte hunnit blogga om tidigare. Har bara visat upp resultatet på instagram. För även om inläggen på bloggen har varit glesa så har jag ändå skapat saker med min kära symaskin...
Under tiden jag flyttpackade kläder gjorde jag samtidigt en utrensning på plagg som jag tröttnat på och inte använder längre. Ett av plaggen var denna klänning, som jag köpte när jag var gravid med Melker. Materialet är skönt och mönstret är fint, så jag ville inte göra mig av med det helt.
FÖRE
 
Såg jag bara till att klippa upp sömmarna på alla delar av klänningen, så insåg jag att det blev mycket tyg att kunna sy något roligt av. Och som bekant syr jag gärna saker till mina barn. Tyget är trikå och ni som är vana att sy i trikå vet att det "krullar" sig lätt i kanterna när man klipper. Så viktigt är att nåla tätt för att verkligen hålla tyget på plats när mönsterdelarna klipps ut. 
Oavsett tygmaterial ser jag alltid till att sicksacka delarna så inget repas upp. Tråkigt förarbete, men ack så viktigt. Ibland krävs även trikåtyger att sy med liten, tät sicksack även när fram -och bakstycke sys ihop. 
EFTER
Resultatet blev byxa och linne till Bodil. Så himla fint att sy ett set i samma tyg tycker jag. 
Jag har som oftast när jag syr, gjort eget mönster. Denna gång använde jag mönstret som jag hade gjort till dessa byxor tidigare i våras, som i sin tur är avmålade utefter dessa köpta culottebyxor. När jag gör eget mönster utgår jag oftast från plagg som redan finns i garderoben, och som jag tycker har en bra passform. Man får så mycket gratis genom att göra så. Midjemått, benlängd etc.
Tips! Se bara till att vränga plaggen för att kunna se sömmarna bättre, samt sträcka ur resår om det finns i midjan, så får man det exakta måttet överallt. 
Överdelen sydde jag helt på fri hand, utan varken mönster eller titt på annat plagg. Ibland har man tur när en gör så, för visst passade toppen perfekt?!
Eftersom det var några månader sedan jag sydde detta har Bodil hunnit använda plaggen en del. framförallt byxorna. De är sköna även varma sommardagar. Jag blev så glad när en mamma en dag stannade mig på stan i Tyskland och frågade vart jag köpt byxorna, för hon var på jakt efter byxor men tyckte det var så svårt att hitta till sina barn. Då blev jag glad och smickrad! Och det är vid sådana tillfälllen man uppskattar sin kunskap och intresse för sömnad lite extra. Tror jag kommer sy fler i denna modell, för när man skaffat sig ett bra mönster så är det ju bara att återanvända det men ändra längd och bredd på byxan, när barnen växer. 
(Symaskinen jag använt är PFAFF ambition 620)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress