Ett paket med omtanke

Detta inlägg är ett samarbete med PFAFF Sverige.

För några veckor sedan kom ett sött litet paket genom brevlådan på dörren. Det kom från en instagram-vän, som tyckte det var så tråkigt att hennes tröja, som hon knappt använt, gått sönder i tvättmaskinen. Hon skrev själv i sin lilla hälsning att hon då hade tänkte på mig, Bodil och min symaskin och tyckte att tröjan kanske kunde få leva vidare med lite omvandling. Alltså hur gulligt.

Så tidigare i veckan när jag hade en pigg(!) sjukling här hemma passade jag på att sy klänning av tröjan. Bodil blev så mallig när hon fick på sig den haha. Den fick helt klart godkänt. Tror mycket berodde på att den var 100% lekvänlig.

Och till det bästa av allt. Jag har bara använt resår och kantband. I halsrigningen sprättade jag upp en liten bit i sömmen så jag kunde trä in resår i den dubbelvikta kanten. Detta gjorde jag för att göra halsringningen mindre helt enkelt.

Ca 10 cm upp från tröjans nedre kant sydde jag fast ett kantband på insidan av tröjan. Och där i trädde jag också igenom resår. För att skapa lite volang i klänningen.

Tips tips om du också blir sugen att omvandla en vuxentröja till en barnklänning.

Det var allt för mig!

Sytt byxor

I samarbete med PFAFF Sverige

Lyckades nog köpa det skönaste tyget att sy ett par byxor av i modell pösig. Fin färg till hösten också, visst!? Tyget kommer från Stoff&Stil.

Och hör och häpna. Jag har inte gjort eget (!) mönster denna gången, utan utgått från ett färdigköpt från Stoff&Stil. Men, yes, det finns ett men… Jag har ändrat om det lite. Kortade av byxorna på längden samt gjorde midjan högre och addade till de två veck i fram. Men i övrigt. Det går ju himla fort att sy ett plagg när man har en mönster..

Väldigt glad över att jag valde med fickor också. Gör mycket för den lilla extra detaljen och det blir inte ”pyjamasbyxa” som kanske kunde gett känslan utan fickor.

I midjan har jag trätt ett 5 cm brett resår och sytt fast det med raksömn så det inte snurrar sig. Trodde inte jag behövde göra det först men varje gång jag provade byxorna så kände jag resåret innanför som hade rullat ihop sig. Plus att jag tycker även det är en detalj på byxan som ser mer genomarbetad ut.

Jag kommer lätt sy fler byxor i denna modell. Och till sommaren kommer jag använda mönstret men göra shorts av. Perfekt!

Sytt kimono

I samarbete med PFAFF Sverige

Mitt absoluta favoritplagg sedan många år tillbaka är kimono. Så bra plagg tycker jag. Som en kofta, men inte för varm och jag gillar de längre modellerna. När jag nyligen var i Varberg med min syster en helg stannade vi till på Stoff&Stil i Gbg på vägen hem. Där hittade jag det tyget som skulle bli perfekt som kimono till hösten.

Hade egentligen köpt ett mönster som jag skulle utgå ifrån, men insåg att jag nog skulle trivas bättre i en modell jag redan har, som också är lite längre. (Kimono från Lindex som släpptes i samarbete med Kate Hudson 2014. Googla så ser ni). Sagt och gjort. Klippte ut delarna utifrån den redan befintliga kimonon och sen var det bara att sy ihop delarna. Okej, det lät kanske lite för enkelt än vad det var. Men jag sicksackade alla delar först, sen sydde jag ihop fram -och bakstycke.

För att skapa en finare finish vek jag in kanterna dubbelt innan jag sydde dem.

Smidigt att sy plagg som har ärm men som sitter ihop med resten av plagget utan att behöva sy fast dem separat. Usch vad dåligt förklarat jag känner att detta är nu, men som tur är kan ni ju se bilderna som förtydligar det jag vill försöka säga i text haha.

Syskonmatchat med manchester

I samarbete med PFAFF Sverige

Det kan hända att jag kommer sy flera plagg som syskonmatchar efter det här. Kan hända hehe. För hur gulligt är det inte?

Till Bodil har jag sytt min favoritmodell på byxa till barn; Culottebyxa. Denna gång i vit manchestertyg jag köpt på en secondhandbutik här i Eskilstuna. Och eftersom jag sytt byxor i samma modell innan hade jag redan ett bra mönster som jag kunde utgå ifrån. Ett mönster jag för övrigt målat själv utifrån ett par köpta byxor.

Nu fick jag bara förlänga benen lite då fröken vuxit en del under sommaren.

Melker fick ett par hängselbyxor och det gick av bara farten att sy dem. Jag rotade fram ett mönster jag gjort för länge sedan och chansade rätt rejält att det var mått som skulle passa honom. Men ibland har man tur.

Gjorde det superenkelt för mig och klippte ut två exakt likadana delar för fram -och bakstycke. Hängslena måttade jag när jag jag satte på byxan på Melker för att se hur långa dem behövde vara. Ca 45cm och 3,5cm breda.

Det är lite svårt att se på bilderna, men på insidan av övre delen på byxan (delen vid bröstet och ryggen) har jag sytt ett foder, för att slippa några fula kanter på sidorna. (Jag använde vitt lakantyg till detta.) Ser genast mer arbetat ut när en gör så, och även när en syr en dekorativ söm längs kanterna. Detta håller även innefodret på plats och pressas samtidigt till. Tips!

Enda ”detaljen” på byxan är tryckknapparna som jag satte fast, för att hålla byxorna uppe.

Nu har kidsen varma och sköna byxor att leka runt i, i höst.

Loppisfynd

Alltså denna sommaren och alla loppisfynd jag hittat. Den slår nog alla tidigare år. Tänkte köra ett bildregn på mycket av det jag hittat nu.

Stol, tavlor, tvättkorg, tallrik och två sängbord i rotting
Skål från Rörstrand i modell större. Diameter på 30 cm. Även ljuslampetterna är loppisfynd från i år.
I vårt sovrum. Sängbord, gardiner, vägglampett, bordslampa, vas
I Bodils rum. Golvlampa 40(!) kr
Blåvit servis. Inköptes dock för två somrar sedan men invigdes först i år när vi bjöd till kalas. Fatet som glassbåtarna ligger på är inköptes i år och jag har två i olika storlekar.
Hallmöbel. Tror den ska få en omgång med bets
Vas och liten tavla har flyttat in i tvättstugan i sommarhuset.
Matbord med tillhörande fyra stolar
röd trästol. Älskar färgen, slitningen och modellen.

DIY – Små citroner gula

Redan förra sommaren hade jag bestämt att i år ska Bodil få ett rum i sommarhuset som ska kännas hennes och där hon känner sig hemma i. Tidigare somrar har vi i princip ställt in en resesäng i ett av rummen på övervåningen. Men nu när hon blivit äldre och mer medveten kändes det rimligt att hon får ett rum som känns hennes varje gång vi kommer hit. Jag ville dock inte göra ett onödigt stort projekt över det hela eftersom vi ändå ska renovera hela övervåningen på sikt och då kommer allt rivas ner ändå. Men tills dess har jag målat väggarna i hennes rum och piffat iordning det med enkla medel. Väggfärgen är för övrigt Old rose från Alcro om någon undrar.  

En av inredningsdetaljerna som flyttat in i rummet är den söta väggdekorationen med citronerna på. Den pysslade jag ihop mellan varven av flyttpackningen i Tyskland, och nu tänkte jag beskriva hur jag gjort. 

Du behöver:
Papper
Penna
Sax
Symaskin
Gult tyg
Grönt tyg (tips använda filt)
Stoppning
Snöre att hänga citronerna i